Ο χημικός καθαρισμός είναι η τεχνική εργασία καθαρισμού εγκαταστάσεων με χρήση χημικών προϊόντων. Σκοπός του είναι η αφαίρεση επικαθίσεων όπως άλατα, λεβητόλιθος, σκουριά, υπολείμματα πετρελαιοειδών, γράσα και έλαια. Ο χημικός καθαρισμός εφαρμόζεται στον καθαρισμό εγκαταστάσεων όπως λέβητες, εναλλάκτες θερμότητας, δίκτυα ψύξεως, σωληνώσεις, πύργους ψύξεως και γενικά, σε κάθε εγκατάσταση που περιέχει και έρχεται σε επαφή με υγρά.
Ο χημικός καθαρισμός επιτυγχάνει ομοιογένεια, ακόμη και σε σημεία όπως γωνίες και στροφές όπου υπάρχουν οι περισσότερες επικαθίσεις και όπου ο μηχανικός καθαρισμός δεν είναι εφικτός. Το αποτέλεσμα είναι επιφάνεια απαλλαγμένη όλων των επικαθίσεων.
Έχει παρατηρηθεί πως όλα τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στην κυκλοφορία ζεστού νερού εμφανίζουν μείωση της απόδοσής τους με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς, αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κατά τη λειτουργία μίας εγκατάστασης θέρμανσης εισχωρεί αέρας στα κυκλώματα του νερού (είναι γνώριμος σε όλους μας ο θόρυβος που προκαλεί). Το οξυγόνο του αέρα προκαλεί οξείδωση (σκουριά) στα μεταλλικά μέρη που συναντά (λέβητας, κυκλοφορητής και σωληνώσεις). Το νερό που κυκλοφορεί ξεπλένει τις σκουριές της οξείδωσης και τις μεταφέρει στο δίκτυο. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες αυτές κατακάθονται στις σωληνώσεις με τη μορφή λάσπης ή κρούστας.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι η δική μας εγκατάσταση έχει γεμίσει με λάσπη;
Ίσως έχετε παρατηρήσει θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα σε χώρους της κατοικίας, δηλαδή ορισμένα δωμάτια να είναι πιο «κρύα» σε σχέση με άλλα, κάτι που δε συνέβαινε κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης. Αυτές οι διαφορές μπορεί να παρατηρούνται ακόμα και στο δάπεδο του ίδιου δωματίου.
Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η απόκριση του συστήματος θέρμανσης γίνεται όλο και πιο αργή, ενώ τις πολύ κρύες μέρες δεν επαρκεί η θέρμανση. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση καυσίμου ολοένα και αυξάνεται.
Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να προκύψουν;
Πέρα από την αυξημένη κατανάλωση και τη μειωμένη απόδοση του συστήματος θέρμανσης, μπορούν να προκληθούν προβλήματα που δεν είναι άμεσα αντιληπτά. Η εγκατάσταση θέρμανσης λειτουργεί αναγκαστικά σε υψηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη πίεση, με αποτέλεσμα να καταπονείται περισσότερο. Παράλληλα, οι σωληνώσεις του ενδοδαπεδίου συστήματος χάνουν την ελαστικότητά τους εξαιτίας της κρούστας που δημιουργείται, με συνέπεια να μειώνεται η αντοχή τους.
Ποια λύση υπάρχει;
Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων κρίνεται απαραίτητος ο καθαρισμός των σωληνώσεων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης μετά από ορισμένα χρόνια λειτουργίας.
Η εταιρεία μας, αναλαμβάνει υπεύθυνα και με ασφάλεια τον πλήρη καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης της κατοικίας σας. Ως καλύτερη χρονική στιγμή για τον καθαρισμό ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης προτείνεται το τέλος της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή όταν η λάσπη θα βρίσκεται ακόμα σε κίνηση και θα είναι μαλακή. Τα αποτελέσματα του καθαρισμού θα είναι ασφαλώς άμεσα. Το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης της κατοικίας σας θα λειτουργεί πάλι οικονομικότερα και ασφαλέστερα, ενώ η θερμότητα θα διαχέεται ομοιόμορφα σε όλους τους χώρους.
Tα σημαντικότερα προβλήματα ενός άρρωστου δικτύου τα συναντάμε σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχουμε αρκετά συχνά πρόβλημα μειωμένης απόδοσης.
Οι αιτίες είναι οι επικαθίσεις όπως χώμα, οξείδια, ρινίσματα μετάλλων, οργανικές ενώσεις, λεβητόλιθος, μαγνητίτης που από την συσσώρευση αυτών, φτάνουν μέχρι και τον μερικό φραγμό των σωληνώσεων.
Ακόμα και σε ένα νέο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα της μειωμένης απόδοσης εξαιτίας των παραπάνω.
Μετά την ολοκλήρωση μιας εγκατάστασης θέρμανσης θα πρέπει εσωτερικά να ξεπλυθεί, να απομακρύνουμε όλες τις επικαθίσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη κατασκευή και να την προστατέψουμε με αντιδιαβρωτικά και αντιβακτηριδιακά υγρά, ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον την μείωση και διάβρωση της εγκατάστασής μας.
Ακόμα σημαντικότερος κρίνεται ο καθαρισμός όταν αντικαταστούμε τον λέβητα με αντλία θερμότητας ή μονάδα φυσικού αερίου. Εκεί, οι επικαθήσεις μπορούν να μας προκαλέσουν μέχρι και 80% μειωμένη απόδοση αλλά και αντίστοιχη αύξηση ενέργειας, μέχρι και την πλήρη καταστροφή των εναλλακτών ή των κυκλοφορητών των μονάδων μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει πελάτες, όπου για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης, έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ μη έχοντας ξεκινήσει από την σωστή και οικονομικότερη μέθοδο, την μέθοδο του δυναμικού καθαρισμού.
Σε ένα παλαιότερο σύστημα που το φαινόμενο της μειωμένης ροής είναι πιο αισθητό, η μειωμένη θέρμανση αλλά και η αύξηση της ενέργειας, μας επιβάλουν τον δυναμικό καθαρισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα αλλά και με τα πιστοποιημένα χημικά της fernox να καθαρίσουμε αποτελεσματικά και ακίνδυνα την εγκατάστασή σας, ώστε να την επαναφέρουμε στην αρχική της υγιή κατάσταση.
Σε ένα καθαρισμό των εγκαταστάσεων τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η χρήση των χημικών. Υπάρχουν πολλά χημικά στην αγορά που σας υπόσχονται την μέγιστη και αποτελεσματικότερη χρήση. Εμείς επιλεγούμε να συνεργαζόμαστε με την fernox, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χημικών για πάνω από 50 χρόνια και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Επίσης, φέρει όλα τα πιστοποιητικά όλων των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Γαλβανική διάβρωση
Σε κάθε κλειστό ή ανοικτό κύκλωμα θέρμανσης ή κλιματισμού, αμέσως μετά την πλήρωση με νερό και την θέση σε λειτουργία, αρχίζει η διαδικασία της εσωτερικής διάβρωσης των μετάλλων. Έχει δε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία οξειδίων των μετάλλων, γνωστών σαν μαγνητίτη, που πολύ συχνά αποκαλείται « λάσπη ». Τα οξείδια αυτά είναι 5 φορές βαρύτερα του νερού και έτσι, εναποθέτονται στα πιο ήσυχα σημεία μιας εγκατάστασης (π.χ. κάτω γωνίες θερμαντικών σωμάτων). Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της θερμικής επιφάνειας των θερμαντικών σωμάτων.
Επίσης, μία άλλη ιδιότητα των οξειδίων αυτών είναι η στιλβωτική ιδιότητα. Οι αντλίες κυκλοφορίας και οι βάνες εκτροπής παρεμποδίζονται με αποτέλεσμα, να έχουμε ανεπαρκή κυκλοφορία νερού ή εν τέλει, και κάψιμο των κινητήρων της αντλίας ή της βάνας. Στην περίπτωση εναλλακτών παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (βλέπε επίτοιχοι λέβητες αερίου) παρατηρείται μείωση της απόδοσής τους και πολύ συχνά σταμάτημα του καυστήρα κατά την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, λόγω της προσέγγισης του νερού του κυκλώματος θέρμανσης σε θερμοκρασίες προστασίας από εναπόθεση αλάτων.
Τα οξείδια σιδήρου που μεταφέρθηκαν στον δευτερεύοντα εναλλάκτη - στην πλευρά της ροής ζεστού νερού κεντρικής θέρμανσης - έχουν λερώσει τον εναλλάκτη με αποτέλεσμα, την μειωμένη θερμική εναλλαγή με το κρύο νερό χρήσης.
Σχηματισμός κρούστας ανθρακικού ασβεστίου.
Είναι γνωστό ότι το νερό της ύδρευσης περιέχει ανθρακικό ασβέστιο που η περιεκτικότητά του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.
Η ιδιότητα του είναι να έλκεται από τις πιο ζεστές επιφάνειες ενός συστήματος. Στην περίπτωση των λεβήτων, έλκεται και σχηματίζει κρούστα στις επιφάνειες επαφής με την φλόγα του θαλάμου καύσης (βλέπε καθρέπτης ή πίσω στοιχείο σε μαντεμένιους λέβητες ή πρωτεύων εναλλάκτης στους επίτοιχους λέβητες).
Το αποτέλεσμα της κρούστας αυτής είναι η μείωση της θερμικής αγωγιμότητας των επιφανειών θερμικής ανταλλαγής και εκ' τούτου, η μείωση της απόδοσης του λέβητα ακόμη και από το πρώτο ξεκίνημα. Στην περίπτωση των υδραυλωτών χαλύβδινων και των μαντεμένιων λεβήτων μεγάλης περιεκτικότητας νερού, το αποτέλεσμα είναι έντονο αλλά όχι εμφανές. Στην περίπτωση των επίτοιχων λεβήτων αερίου όπου η τεχνολογική εξέλιξη κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις επιφάνειες θερμικής εναλλαγής, το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο αλλά και εμφανές.
Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εσωτερικής διάβρωσης, όπου έχουμε συχνή απώλεια πίεσης, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε καινούργιο νερό ύδρευσης (μέσω του αυτόματου πλήρωσης) είτε μέσω του κρουνού πλήρωσης (στους λέβητες αερίου). Το αποτέλεσμα είναι η είσοδος στην εγκατάσταση καινούργιου ανθρακικού ασβεστίου μέσω του νερού και ο σχηματισμός ολοένα και μεγαλύτερου πάχους κρούστας. Σε περίπτωση χρήσης ενός λέβητα συμπύκνωσης καινούργιας τεχνολογίας όπου έχουμε ακόμη πιο μικρές διατομές σωληνώσεων, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα και η ανάγκη λήψης μέτρων από την αρχή, ακόμη πιο επιτακτική.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των παραπάνω φαινομένων, στις εγκαταστάσεις ζεστού και κρύου νερού, έχουμε μία σταδιακή απώλεια της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων που πολλές φορές φθάνει και το 35%.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση της θερμικής αγωγιμότητας των επιφανειών έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας εξόδου των καυσαερίων, όπως επίσης και την αύξηση του ποσοστού CO2 που αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα μέσω των καπναγωγών.
Αν λάβουμε υπ' όψη ότι σε κάθε αστική περιοχή ο κύριος όγκος των εκπομπών CO2 προέρχεται από τα σπίτια (θέρμανση + ζεστό νερό + μαγείρεμα), τότε η θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων για την επεξεργασία του νερού των εγκαταστάσεων θα απέφερε θετικό πρόσημο στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε προηγμένες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο BS7593, Γερμανία, Ιταλία DL 192/05 N°311, Ισπανία Segun el Energy Savings Trust (Fundacion para el Ahorro Energetico ) κτλ) είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο η διαχείριση του νερού εγκαταστάσεων πριν την θέσει σε λειτουργία.
Το κόστος για την Ελλάδα των μολυσμένων λεβήτων μπορεί να είναι εκατομμύρια ευρώ. Με περίπου 1,5 εκατομμύρια λέβητες κεντρικής θέρμανσης, ακόμη και μία μέση απώλεια του 5% σε ένα μέσο ετήσιο κόστος καυσίμου μόνο, ας πούμε 400 ?, μας οδηγεί σε μία σπατάλη 30.000.000 ?. Αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη επαγγελματικά και βιομηχανικά συστήματα!
Οι ρυθμοί μετάδοσης θερμότητας είναι απευθείας αναλογικοί στην θερμική αγωγιμότητα των επιφανειών μεταφοράς θερμότητας. Η παρουσία μαλακών και σκληρών ασβεστολιθικών ιζημάτων μπορεί λοιπόν να μειώσει δραματικά τους ρυθμούς μετάδοσης της θερμότητας, με τις θερμοκρασίες των καυσαερίων να ανεβαίνουν με απευθείας αναλογία. Το πρόβλημα επικεντρώνεται βασικά στον λέβητα, αλλά οι επικαθίσεις στις σωληνώσεις και τα θερμαντικά σώματα μειώνουν επίσης την αποτελεσματικότητα όλου του συστήματος συχνά πιο αισθητά.
Υπάρχουν δύο φόρμες ιζημάτων που βρίσκονται στα θερμαντικά συστήματα:
Σε περιοχές με σκληρό νερό το ασβέστιο θα διαχωριστεί και θα σχηματίσει κρούστα στις πιο ζεστές επιφάνειες. Υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες θα προσελκύσουν το ασβέστιο ακόμη και από σχετικά ¨μαλακά¨ νερά.
Παρόλο που ο σχηματισμός ιζημάτων ασβεστίου περιορίζεται από την συνολική σκληρότητα του αρχικού νερού και του νερού αναπλήρωσης, η μαύρη λάσπη οξειδίων του σιδήρου παράγεται συνεχώς σε όλα τα συστήματα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, ακόμη και με την απουσία αέρα ή διαλυμένου οξυγόνου, κυρίως λόγω της ηλεκτρολυτικής διάβρωσης. Η παρουσία υψηλότερων επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου, λόγω ίσως σε ένα σφάλμα εξαερισμού, επιταχύνει το πρόβλημα. Το οξείδιο του σιδήρου είναι πέντε φορές πιο βαρύ από το νερό και θα εγκατασταθεί σε περιοχές με λιγότερη ενόχληση. Επίσης, έχει την τάση να μετακινείται στα χαμηλότερα σημεία της εγκατάστασης, συνήθως στον λέβητα.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μαύρα Οξείδια Σιδήρου: Η μαύρη λάσπη από μαγνητίτη σχηματίζει πυκνές εναποθέσεις στα σώματα και τον λέβητα. Υπερφορτώνει τις αντλίες και μειώνει την ροή του νερού μέσω των σωληνώσεων και των σωμάτων. Ένα προχωρημένο στάδιο διάβρωσης επιβεβαιώνεται όταν μπορεί να τραβηχτεί μαύρη λάσπη από ένα εξαεριστικό σώματος. Τα μαύρα οξείδια σχηματίζονται σε όλα τα συστήματα θέρμανσης χωρίς επεξεργασία νερού.
Κόκκινα Οξείδια Σιδήρου: Η κόκκινη ή καφέ σκουριά δημιουργείται μόνο όταν τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης οξυγονώνονται υπερβολικά. Οι βλάβες αυτές εξαλείφονται μόνο με την αντικατάσταση των εσφαλμένων εξαρτημάτων ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες.
Αέριο Υδρογόνο (πολύ αναφλέξιμο): Το υδρογόνο είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας διάβρωσης και μπορεί να προκαλεί συχνό εξαερισμό. Το υδρογόνο συνήθως το μπερδεύουμε με τον αέρα. Μπορεί να ανιχνευθεί αναφλέγοντάς το σε ένα εξαεριστικό σώματος όπου καίγεται με μία κίτρινη φλόγα. Η συσσώρευση αερίου καταστέλλει το επίπεδο νερού και παρεμποδίζει την ροή του νερού στα σώματα προκαλώντας έτσι κρύα σώματα.
Αποτελέσματα Γαλβανισμού: Η γαλβανική διάβρωση είναι πολύ γνωστή και συνεισφέρει δραματικά στην μείωση ζωής των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Με την παρουσία χαλκού, χάλυβα και αλουμινίου γίνεται επικίνδυνη, όπως σαν μία κοινή μπαταρία.
Μερικές περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνει η γαλβανική ηλεκτρόλυση είναι:
1. Σωλήνας χαλκού σε ηλεκτρική επαφή με ένα σώμα
2. Ορειχάλκινα εξαρτήματα
3. Κομμάτια ρινισμάτων χαλκού στα σώματα
4. Ιζήματα σιδηρούχων οξειδίων (μαγνητίτης)
5. Πτυχώσεις στα χαλύβδινα σώματα
Ακαθαρσίες: Οι ακαθαρσίες στο νερό μπορούν να παίξουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο στις διαδικασίες διάβρωσης των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Οι ταχύτητες διάβρωσης αυξάνονται από τις αλοιφές καθαρισμού που περιέχουν χλωρίδια. Τα νέα συστήματα πρέπει προληπτικά να καθαρίζονται ώστε να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα.
Copyright © KtirioService 2006-2025. All Right Reserved.
Κατασκευή ιστοσελίδας webgift.