Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σε ένα κτίριο, καταναλώνεται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του για θέρμανση και ψύξη. Η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων, είτε είναι κεντρικά είτε αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία.
Τα παλαιότερα συστήματα είναι ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Τα συμβατικά θερμικά συστήματα αποτελούνται από τον λέβητα-καυστήρα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου), τις σωληνώσεις, τον κυκλοφορητή και τα θερμαντικά σώματα.
Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας ή λέβητα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση και απόδοση. Tα ηλιοθερμικά συστήματα συνδυασμένης λειτουργίας για παραγωγή ΖΝΧ (ζεστών νερών χρήσης) και θέρμανσης χώρων, μπορούν να καλύψουν από 10% – 100% τις ανάγκες ενός κτιρίου σε θέρμανση και σε ζεστό νερό χρήσης, ανάλογα με το μέγεθος της συλλεκτικής επιφάνειας, τον όγκο του θερμοδοχείου, τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου (μέγεθος, ποιότητα μόνωσης, θερμικές ανάγκες). Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θεωρείται επιτυχημένη όταν θερμαίνει σωστά και όσο πρέπει, καθώς επίσης εφόσον λειτουργεί οικονομικά και με ασφάλεια.
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά απαιτείται σωστή μελέτη που να περιλαμβάνει:
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγέθη του εξοπλισμού, ακριβή υπολογισμό των θερμικών απαιτήσεων, καλό σχεδιασμό των δικτύων διανομής, σωστή διάταξη του εξοπλισμού του συστήματος, καθώς και τη λειτουργική σύνδεση και ρύθμιση των διαφόρων στοιχείων. Η επιλογή της ισχύος του λέβητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στηρίζεται στον υπολογισμό των βασικών κλιματικών και γεωγραφικών παραμέτρων, και των θερμικών απωλειών του κτιρίου. Με λίγα λόγια όλα, όσα θα έπρεπε να γίνονται και σπάνια τηρούνται με αποτέλεσμα πολλές ελαττωματικές και προβληματικές εγκαταστάσεις.
Συνήθως οι μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας σε αυτά τα συστήματα εντοπίζονται στην ελλιπή θερμομόνωση των δικτύων διανομής, στην υπερδιαστασιολόγηση των εγκαταστάσεων και στην έλλειψη κατάλληλων αυτοματισμών όπως θερμοστάτες χώρων, αντιστάθμιση, θερμοστατικές βαλβίδες, κλπ.Ειδικά στις παλιές εγκαταστάσεις οι απώλειες από τις σωληνώσεις φθάνουν για μονώροφα κτήρια στο 4% και για πολυώροφα στο 12%. Επίσης, η αντικατάσταση των παλαιών, υπερδιαστασιολογημένων συστημάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά και σωστά διαστασιολογημένα συστήματα, σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 20%.
Η εγκατάσταση αυτοματισμών και κεντρικών ελεγκτών ενεργειακής διαχείρισης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού αποτελούν συμπληρωματική και όχι μεμονωμένη παρέμβαση, όπου σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό συντελούν στην μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας ενός κτιρίου. Δεδομένου ότι η κάθε προϊοντική κατηγορία από μόνη της δεν μπορεί να καταταχθεί πάνω από μια συγκεκριμένη ενεργειακή κλάση βάσει της οδηγίας Ecodesign, οι αυτοματισμοί είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε το συνολικό σύστημα της θέρμανσης να αναβαθμίσει την ενεργειακή του ταυτότητα.
Ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος και το είδος της εφαρμογής διατίθενται στην αγορά πληθώρα αυτοματισμών, μερικοί από τους κυριότερους είναι οι ακόλουθοι:
Η εταιρεία μας με μεγάλη εμπειρία στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και την σιγουριά ότι συνεργάζεται με τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, αναλαμβάνει υπεύθυνα να σας υποδείξει την σωστότερη για εσάς τεχνικο-οικονομική πρόταση.
Copyright © KtirioService 2006-2024. All Right Reserved.
Κατασκευή ιστοσελίδας webgift.